Συνέντευξη με τον Βασίλη “blsbill” Χαριτόπουλο, διοικητή της GROF World of Tanks Team


- Πώς ξεκίνησες να παίζεις World of tanks και γιατί το διάλεξες;

Ξεκίνησα το 2013 μετά από παρότρυνση συναδέλφων στη δουλειά. Κάτι αρκετά πρωτόγνωρο για μένα καθώς ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε online gaming. Τα άρματα μάχης πάντα μου άρεσαν οπότε ήταν αυτό που λένε έρωτας απο την πρώτη στιγμή.

- Πώς θα περιέγραφες το gameplay του World of Tanks και σε ποιο είδος παιχνιδιών θα το κατατάσσατε; Πώς το κρίνετε σε σχέση με άλλα παιχνίδια με άρματα μάχης;

Tο gameplay είναι στημένο έτσι , ώστε να σε κρατάει κοντά του με αμέτρητες επιλογές και συνεχείς βελτιώσεις. Το βασικό mode είναι 15 εναντίων 15 παικτών σε τυχαίο map και στόχος σου είναι να καταστρέψεις όλα τα αντίπαλα άρματα  να κάνεις κατάληψη της σημαίας του αντιπάλου στην βάση τους. Επίσης οι μάχες είναι 15 λεπτά το μέγιστο κάτι που σου επιτρέπει να παίξεις ακόμα κι αν έχεις λίγο διαθέσιμο χρόνο. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται αλλαγές από τους δημιουργούς του παιχνιδιού  σε maps/mechanics/rebalancing καθώς και προσθήκες νέων αρμάτων. Σε σχέση με τα υπόλοιπα παιχνίδια αρμάτων μάχης όπως το Armored Warfare και το Warthunder, το WoT  έχει περισσότερο κόσμο online και θα έλεγα ότι είναι πιο ρεαλιστικό και δουλεμένο σαν παιχνίδι. Εξάλλου ήδη μετράει 5 χρόνια online.

- Πες μας μερικά λόγια για την ανταγωνιστική online σκηνή του WoT γενικά, αλλά και για το επίπεδο των ελληνικών ομάδων.

Πρόκειται για ένα αρκετά ανταγωνιστικό παιχνίδι αν θέλεις να παίξεις σε υψηλό επίπεδο.  3 φορές το χρόνο γίνονται τα Clan Wars στο Global Map όπου για αρκετό καιρό οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους με σκοπό την διάκριση και την απόκτηση “in game gold”. Επίσης 3 φορές το χρόνο υπάρχουν και τα λεγόμενα Campaign. Δύο από αυτά διαρκούν 14 μέρες και το μεγάλο παραδοσιακά πριν τα Χριστούγεννα διαρκεί σχεδόν έναν μήνα με έπαθλα συλλεκτικά άρματα και χρυσό στις κορυφαίες ομάδες. Συχνά υπάρχουν και ESL διοργανώσεις για τους πολύ δυνατούς παίκτες. Το επίπεδο των ελληνικών ομάδων θα το θέλαμε όλοι πιο ανταγωνιστικό. Με 2-3 εξαιρέσεις ομάδων όλα αυτά τα χρόνια, θα έλεγα ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων παικτών απλά παίζουν για διασκέδαση, και όσοι παίκτες ήθελαν το κάτι παραπάνω ως τώρα πήγαιναν σε διεθνείς ομάδες. Εμείς ήρθαμε στην κοινότητα της GROF για να το αλλάξουμε αυτό.

- Πόσο ρεαλιστικό θεωρείς το WoT?

Το παιχνίδι βασίζεται στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και στα άρματα μάχης της εποχής. Και η κίνηση μέσα στο παιχνίδι και ο τρόπος που διαδραματίζεται μια μάχη σε βάζει μέσα στο κλίμα όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι. Μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί και στον ήχο κάτι που σε βάζει ακόμα πιο πολύ στο κλίμα της μάχης. Οι πυροβολισμοί , οι εξοστραισμοί και τα εφέ μάχης είναι αρκετά κοντά σε συνθήκες πραγματικής μάχης!

- Στις αρχές της δεκαετίες '90 ένας κορυφαίος Γιουγκοσλάβος προπονητής μπάσκετ είχε προκαλέσει αίσθηση δηλώνοντας: “Προτιμώ να έχω στην ομάδα μου εξαιρετικούς παίκτες παρά καλούς χαρακτήρες”. Πώς το σχολιάζεις;  Πιστεύεις ότι μία ομάδα με “δύσκολους χαρακτήρες” έχει μέλλον στο competitive gaming;

Άποψη μου είναι ότι χρειάζεται η χρυσή τομή. Όταν θέλεις να λειτουργείς σαν ομάδα πρέπει να σέβεσαι τον συμπαίκτη σου και να είσαι ομαδικός. Σαν ομάδα περνάμε αυτό ακριβώς το μήνυμα και οι δύσκολοι χαρακτήρες είτε αφομοιώνονται από την νοοτροπία της ομάδας είτε καταλαβαίνουν από μόνοι τους ότι δεν είναι το σωστό μέρος για αυτούς. Προσπαθούμε να έχουμε καλό και φιλικό κλίμα με σεβασμό στον συμπαίκτη, τον αντίπαλο και όλους τους Έλληνες παίκτες και ομάδες.

- Υπάρχει κάποιος τρόπος που προπονείστε ή αντιμετωπίζετε όλα τα games, επίσημα και ανεπίσημα, ως μέρος της προπόνησης;

-Η καλύτερη προπόνηση είναι οι συνεχείς αγώνες για εμάς. Μέσα από συνεχόμενα παιχνίδια μαθαίνουμε ο ένας τον τρόπο παιχνιδιού του άλλου. Στο World of Tanks υπάρχει φυσικά επιλογή training αλλά σαν ομάδα δεν το χρησιμοποιούμε και προτιμάμε να παίζουμε κανονικές μάχες, γιατί θεωρούμε ότι σαν μονάδες και σαν ομάδα γνωρίζουμε ήδη τα βασικά του παιχνιδιού. Κάθε μέρα υπάρχει ομαδικό παιχνίδι στο Stronghold mode όπου επιλέγουμε το set up των αρμάτων και των παικτών που θα αγωνιστούν στις συγκεκριμένες μάχες εναντίων άλλων τυχαίων ομάδων. Μέσα από αυτές τις ''ανεπίσημες” μάχες κάνουμε ουσιαστικά την προπόνησή μας, τα σχέδια μας και τον τρόπο παιχνιδιού αλληλοκάλυψης και τακτικής που θα ακολουθήσουμε στα «επίσημα»΄ παιχνίδια. Για εμάς όλοι οι αντίπαλοι είναι άξιοι σεβασμού και οφείλουμε να παρουσιαζόμαστε το ίδιο καλοί ανεξαρτήτου αντιπάλου. Ακόμα και η χειρότερη ομάδα του server έχει 15 κανόνια που πυροβολάνε και με απροσεξία η υπεροψία μπορεί να σου κάνουν τη ζημιά.

- Ποιους κορυφαίους παίκτες της παγκόσμιας competitive σκηνής εκτιμάτε ιδιαίτερα και γιατί;

Σεβόμαστε πολύ αρκετούς γνωστούς παίκτες. Στο WoT όμως σημασία έχει το ομαδικό παιχνίδι, οπότε θα αναφέρω μερικές κορυφαίες ομάδες και όχι μεμονωμένους παίκτες. Η κατά παραδοχή καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη είναι η FAME. Μόνο με το ατομικό τους skill είναι ικανοί να διαλύσουν σχεδόν οποιαδήποτε ομάδα ακόμα και χωρίς σχέδιο ή ακόμα και με ακατάλληλο για τον χάρτη setup. Έχουμε καταφέρει να τους κερδίσουμε 5-6 φορές, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια. Επίσης μεγάλες ομάδες είναι οι OMNI, KAZNA, G100, RSOP, NOXUS. Κάποιες ομάδες από αυτές έχουν χρόνια ιστορία στο παιχνίδι, κάποιες άλλες είναι νεότερες αλλά με σημαντικές επιτυχίες.

- Ποια είναι η άποψή σου για το  World of Tanks Blizz;

Είναι μια προσπάθεια της Wargaming να διαδώσει ακόμη περισσότερο το game μέσω του Playstore –αλλά και του Steam. Πρόκειται για μία αρκετά διαφορετική έκδοση του παιχνιδιού, σαφώς πιο ''ελαφριά” και με πολύ λιγότερες επιλογές και δυνατότητες. Το καλό είναι ότι μπορεί κάποιος να διασκεδάσει παίζοντας κυρίως για διασκέδαση. Τα γραφικά και ο χειρισμός είναι πολύ ανώτερα του αναμενομένου και θα την χαρακτήριζα σαν μια εξαιρετική version του WoT, πιο arcade αλλά με δυνατό gameplay και γραφικά.

- Οι περισσότερες θετικές κριτικές του ειδικού τύπου για το παιχνίδι από τον ειδικό τύπο έγιναν πριν από αρκετά χρόνια (το 2012-2013), ποια πιστεύετε είναι η κατάσταση του παιχνιδιού σήμερα;

H εταιρία έχει προβεί σε αρκετές αλλαγές σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια, αλλά παρόλο τις προσθήκες ή αλλαγές που κάνει, τα 3-4 μεγαλύτερα προβλήματα στο gameplay δεν τα έχει λύσει ακόμη. Και αυτά είναι τα Corriridor Maps, το Matchmaking engine, το rebalance του πυροβολικού και το RNG (το random number generator είναι ιδιαίτερα υψηλό με -/+25% στο WoT). Πρόσφατα άρχισε και πιο αυστηρός έλεγχος για τα cheat mods, καθώς γιατί είχε παρατηρηθεί αριθμός παικτών να εγκαταλείπουν το παιχνίδι για αυτόν τον λόγο. Το Engine του παιχνιδιού –η ΒigWorld- είναι σχετικά παλιό, και προσπάθειες για εμπλουτισμό γραφικών η άλλων εφέ είναι σχετικά περιορισμένη. Είναι δύσκολο ένα παλιό παιχνίδι όπως το WoT να συνεχίσει να λαμβάνει διακρίσεις κόντρα σε νέα online παιχνίδια πιο φρέσκα, παρά τον μεγάλο αριθμό ενεργών παικτών που διατηρεί. Το σίγουρο είναι όμως ότι για όποιον θέλει να ασχοληθεί με παιχνίδι αρμάτων το World of tanks είναι ο βασιλιάς της κατηγορίας και θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια με μερικές σωστές κινήσεις.

-Έχεις κάποιες συμβουλές/tips για νέους παίκτες που θέλουν να βελτιώσουν τον τρόπο παιχνιδιού τους;

 Να έχουν υπομονή και διάθεση για βελτίωση. Αν θέλουν να διασκεδάσουν απλά θα αποκτήσουν σχετικά εύκολα μια εμπειρία μετά από ένα χρονικό διάστημα. Να βρούν φίλους για να παίζουν παρέα και να ανταλλάσσουν τις πληροφορίες μεταξύ τους, στη συνέχεια να ενταχτούν σε μια clan που παίζει ομαδικά ώστε να μάθουν και τον ομαδικό τρόπο πέρα από το solo game. To streaming που γίνεται από πολλούς επίσης μπορεί να είναι κάτι πολύ χρήσιμο.  Βλέποντας εμπειρότερους παίκτες θα παίρνουν ιδέες και συμβουλές. Στην δική μας ομάδα για παράδειγμα έχουμε τον Νίκο "Warlord_87" που σίγουρα θα χαρεί να δώσει συμβουλές και να παίξει με παιδιά που έχουν όρεξη να μάθουν. Ένας ακόμη καλός τρόπος είναι να παρακολουθήσει κανείς video στο Υoutube - υπάρχουν πολλά και για αρχάριους και για προχωρημένους παίκτες. Υπομονή-Όρεξη-Σεβασμός στον αντίπαλο και χρόνο τα βασικά για να μπεις στο "πετσί" του WoT. 
Δεν βρέθηκε κανένα σχόλιο! Γράψε πρώτος το δικό σου σχόλιο!

Σχολιάστε το άρθρο...

Πείτε μας πόσο κάνει 8 + 5?

Περισσότερα Άρθρα